zondag 2 oktober 2011

Week 2:Boek Het lelietheater

Focusvraag:


Het communisme in China is voor mij  onbekend terrein.
Ik weet zeer weinig over deze problematiek.  Vandaar de keuze om dit boek te lezen.

Ook het grote cultuurverschil tussen China en het westen van Europa hoop ik beter te kunnen begrijpen. Mao Zedong is voor mij een nobele onbekende. Door het boek te lezen zal ik dus  een beter beeld kunnen schetsen van deze dictator die met een schrikbewind China teisterde tot halverwege de jaren 70.

Ook hoop ik meer te weten te komen van het kastensysteem.


Lulu Wang:

Lulu Wang werd op 22 december 1960 geboren in Beijing. Op achttienjarige leeftijd ging zij studeren aan de Universiteit van Peking, aan de Faculteit Engelse Taal, Linguïstiek en Letterkunde en op haar vijfentwintigste verhuisde zij naar Nederland. Ze doceert Chinees aan de hogeschool van Maastricht.

Het boek:

Vooraleer ik jullie de samenvatting kan geven van het boek is het belangrijk dat jullie een idee hebben in welk tijdperk het boek zich afspeelt en in welke context.
Het boek situeert zich in de jaren 70. De communistische leider Mao regeert op dat moment het land.
Daarom kort even de geschiedenis in:
In het begin van de 20ste eeuw kwamen in China de communisten aan de macht. Hun partijleider was Mao Zedong, die later ook staatshoofd van China werd. Nog steeds wordt China door de communistische partij geregeerd.

MAO WORDT COMMUNIST

Mao Zedong werd in 1893 geboren in Shaoshan in een familie van eenvoudige boeren. Nadat hij een onderwijzersopleiding had gevolgd, ging hij werken bij een bibliotheek in Peking. Hier las hij voor het eerst over het marxisme. De marxisten (of communisten) wilden dat alles in de maatschappij gemeenschappelijk bezit van de burgers zou zijn: alles is van iedereen. Ze verafschuwden het kapitalisme, dat betekent ieder voor zich en verschillen tussen arm en rijk. Volgens de communisten in China moesten de gewone boeren en arbeiders het voor het zeggen krijgen, zij waren immers het volk.


Mao sloot zich aan bij de Communistische Partij. Tot in het begin van de 20ste eeuw werd China geregeerd door rijke keizers. In 1911 brak in China een revolutie uit. De burgers kwamen toen in opstand tegen de regering. Na de revolutie ontstonden er meerdere partijen. Ze probeerden allemaal de macht in handen te krijgen, en vochten tegen elkaar. De communisten onder leiding van Mao vormden een van deze partijen. Een andere partij was de nationalistische partij van Tsjang Kai-sjek.

DE LANGE MARS

De communisten werden door troepen van de nationalistische partij verdreven. De troepen van de communisten waren een jaar onderweg, en liepen over een afstand van 9600 kilometer. Deze tocht wordt de Lange Mars genoemd. In oktober 19234 verlieten 100 000 soldaten en leden van de communistische partij de provincie Jiangxi. Na een jaar bereikten maar 8000 mensen de veilige provincie Shaanxi. Duizenden mensen waren gedood door het leger van de andere partij en nog meer mensen stierven door gebrek aan voedsel, kou of uitputting. Toch maakte Mao er een overwinningstocht van. Hij noemde het een succes. Op 1 oktober 1949 werd Mao Zedong als leider van de communistische partij het officiële staatshoofd van China.

MILJOENEN CHINEZEN VERMOORD

Mao maakte van Peking de hoofdstad van het land. Ook liet hij fabrieken bouwen en hij nam land af van de rijken om het in staatsbezit te nemen. Mao regeerde China in zijn eentje. Van meer macht voor boeren en arbeiders kwam in het echt maar weinig terecht. Veel mensen, vooral op het platteland, leden honger, omdat boeren al hun oogsten moesten afstaan. Mensen werden ook onderdrukt. Iedereen die tegen de communistische ideeën leek te zijn, werd opgepakt en naar een werkkamp gestuurd.


Omdat Mao bang was zijn macht kwijt te raken, begon hij in 1966 de ‘culturele revolutie’. Mao verbood alle vormen van kunst en cultuur. Hij zag het als gevaar voor de staat. Mensen die er anders over dachten, werden vermoord. De ideeën van Mao werden opgeschreven in een boekje dat ‘het rode boekje’ werd genoemd. Tijdens de culturele revolutie werden miljoenen mensen vermoord, van wie gedacht werd dat ze tegen Mao waren. Toen Mao in 1976 overleed, na veertig jaar aan de macht te zijn geweest, waren veel mensen erg opgelucht.



Encarta ® Winkler Prins 2006. © 1993-2005 Microsoft Corporation/Het

Hieronder ziet u een beeldfragment van Mao Zedong:

 



Samenvatting boek:

Deel 1:

Het boek start in het jaar 1972. Lian is een chinees meisje van 13 jaar. Haar beide ouders zitten opgesloten in heropvoedingskampen. Het waren zeer geleerde mensen die er andere gedachten op na hielden dan hun leider. Mao, de communistische leider van China, op dat moment  duldde geen tegenspraak. Iedereen die er andere gedachten op na hield  en daar voor uit kwam werd ofwel geliquideerd ofwel naar een strafkamp verbannen.  Zo overkwam het ook de ouders van Lian.
Lian lijdt al geruime tijd aan de huidziekte Vitiligo.
Vitiligo is een huidziekte gekenmerkt door bepaalde pigmentafwijkingen. De patiënt ontwikkelt meer of minder uitgebreide, scherp begrensde maar onregelmatig gevormde plekken waar het huidpigment verdwenen is, vaak symmetrisch verdeeld op het lichaam of de ledematen.
Ze heeft allemaal vlekken op haar lichaam. Haar mama probeert er alles aan te doe, om Lian bij haar in het strafkamp te krijgen.  Lian’s  moeder is er van overtuigd dat het voor Liam beter zou zijn als ze dicht in de buurt van haar mama is. Zo kan ze de aandoening beter in de gaten houden.
Hiervoor moet ze wel alles uit de kast halen om dit te realiseren.
Omdat Lian nu zelf niet meer naar school gaat wilt ze dat Lian absoluut les krijgt in het strafkamp.
Dat is geen enkel probleem aangezien het kamp vol hoogwaardige docenten en professoren zit.

Alle professoren zeggen toe aan wie ze het vraagt. Hierdoor moeten ze ook een uurtje minder lang op het strafkamp werken. Ze bezien het dus als een voordeel.
Enkel professor Qin weigert. Deze geschiedenisprofessor heeft enorm veel meegemaakt. Deze man is verbitterd door de jarenlange opsluiting die hij heeft moeten meemaken.
Lian raakt meer en meer gefascineerd door al die geweldige professoren en docenten. Ze voelt zich tegelijkertijd heel dom. Ze doet er dan ook alles aan om constant bij te leren. Zo kan ze laten zien dat ze iets in haar mars heeft. Tijdens een wiskunde les durft ze zelfs politiek gerichte vragen te stellen

Zo zegt ze volgende:
“het betekent een grote inspanning voor de 1 om de 7 in te halen. En zo hoort het ook, wanneer we puur wiskundig redeneren. Maar als wij deze doodeenvoudige wet toepassen op de politiek, kunnen we onmiddellijk de klassenstrijd ontmaskeren, die voor de meeste mensen zo prachtig lijkt dat ze hun leven en vooral dat van anderen op het spel zullen zetten om zo’n ideaal te verwezenlijken. Stel dat die getallen sociale klassen symboliseren:
1 zwervers
2 boeren zonder land of zonder dak boven hun hoofd, die als hulpjes bij landheren hun dagelijkse pap verdienen
3 pachters
4 boeren met eigen land
5 landheren
6 landheren die ook nog fabriekjes in de stad hebben
7 grote fabriekseigenaren
8 bazen van syndicaten
9 door de politiek sterk vertegenwoordigde bazen van syndicaten
10 politici die zelf syndicaten bezitten
Het verschil tussen 1 en 10 is zo groot dat een zwerver negen stappen moet maken om een politicus die zelf syndicaten bezit in te halen, op voorwaarde dat die politicus zelf geen stap voorwaarts maakt.
Bao schrikt van de uitspraken van Lian en maakt haar meteen duidelijk dat het communisme deze gedachtengang niet goedkeurt en hiervoor zelfs straffen oplegt.
Op een dag verschiet de moeder van Lian zich een hoedje als professor Qin plots vertelt dat hij Lian toch les wilt geven. Hij vindt dat Lian een hart van goud heeft, vriendelijk en intelligent is. Volgens professor Lian redden deze twee kwaliteiten de wereld en maken ze een mens onoverwinnelijk.
Als Lian en haar moeder een weekendverlof hebben krijgen ze onverwacht bezoek. Tot grote vreugde staat Kim aan haar deur.  Kim is haar beste vriendin maar komt uit de lagere klassen. Tussen hen is er een speciale vriendschap ondanks hun verschil in afkomst. Het bezoek van Kim en haar moeder is best gevaarlijk want eigenlijk mogen ze geen bezoek ontvangen. De moeder van Kim heeft een geneeskrachtige wortel bij voor Lian. Volgens haar zullen de vlekken verdwijnen. Later zal blijken dat dit ook effectief zal gebeuren.


Als ze terug komen van het weekendverlof heeft de directeur vernomen dat ze volk hebben ontvangen in het huis huis. Ze krijgen verbod om nog contact op te nemen met Kim en haar moeder.


Omdat Lian niemand heeft om naar haar verhalen te luisteren, gaat ze naar het meertje achter de slaapzalen. Ze noemt het “het lelietheater”. Dit is haar plaatsje. Hier kan al haar verhalen vertellen tegen de kikkers, krekels, vissen en planten. Op een dag komt ook Qin luisteren. Hij staat versteld van de negatieve kijk van het meisje.  Daarom raadt hij haar aan om oom Kannibaal te vragen om te komen luisteren zodat hij haar blik op de tijd kan verhelderen. Kannibaal komt nu voortaan luisteren. Kannibaal is een heel optimistisch persoon. Lian hecht zich erg aan kannibaal en Qin.


Deel 2:



In het tweede deel gaan we terug naar het jaar 1971. Dus voor dat Lian tercht kwam in het heropvoedingskamp.


Lian gaat voor het eerst naar de middelbare school. Ze komt in een klas met kinderen uit alle kasten. Ze is zelf een meisje uit de eerste kaste (hoogste) maar ze voelt zich niet thuis bij de meisjes van die kaste. Er is een meisje uit de derde kaste dat al vanaf de eerste dag wordt gepest, kim. Lian krijgt medelijden met haar en probeert vriendschap te sluiten. Dit lukt niet.


Lian’s vader wordt dan naar ene strafkamp gestuurd. Daarom moet Lian bij haar grootouders gaan wonen op het platteland. Lian mist haar ouders en keert terug naar Peking waar ze met haar moeder woont. 


Lian gaat kim weer helpen en ze worden vriendinnen. Lian denkt dat kim minder gepest zal worden als ze wordt benoemd tot “leerling van de drie deugden”. Dit houdt in
- proletarische gevoelens koesteren
- goede sportprestaties haleen en gezond zijn
- hoge cijfers halen voor alle toetsen


Het proletarische gevoel had kim al als derde kaster van de modderbuurt. Kim en Lian gaan elke ochtend trainen voor de herfstspelen. De herfstspelen komen. Kim wint met granaat werpen en verbreekt het record van het meest favoriete en belangrijkste onderdeel: de 1500 meter. Toch houdt het pesten niet op. Toch gaat Lian door om Kim te helpen. Ze gaat nu samen met Kim huiswerk maken. Kim loopt namelijk erg achter en daardoor snapt ze niks van de stof. Na een hoop inhaalwerk verbeteren de punten van Kim. 


Dan wordt de moeder van Lian ook naar een strafkamp gestuurd. Lian moet naar een opvanghuis en sluit vriendschap met een paar jongens. Lian krijgt opeens allemaal witte vlekken op haar lijf. Niemand neemt haar echter serieus. Daarom gaat Lian zelf naar het ziekenhuis. Ze krijgt te horen dat ze last heeft van Vitiligo, een ernstige huidziekte. Als haar moeder dit hoort neemt ze Lian mee naar het heropvoedingskamp.


Uitleg kastensysteem:


Het kastensysteem was een systeem waarin mensen werden onverdeeld in verschillende klassen. Van hogere klassen naar lagere klassen. Mensen van een hogere klassen mochten bijvoorbeeld geen contact hebben met mensen van lagere klassen.


Lian’s vader wordt dan naar een strafkamp gestuurd. Daarom moet Lian bij haar grootouders gaan wonen op het platteland. Lian mist haar ouders en keert terug naar Peking waar ze met haar moeder woont. 


Lian gaat kim weer helpen en ze worden vriendinnen. Lian denkt dat kim minder gepest zal worden als ze wordt benoemd tot “leerling van de drie deugden”. Dit houdt in:


- proletarische gevoelens koesteren
- goede sportprestaties haleen en gezond zijn
- hoge cijfers halen voor alle toetsen


Het proletarische gevoel had kim al als derde kaster van de modderbuurt. Kim en Lian gaan elke ochtend trainen voor de herfstspelen. De herfstspelen komen. Kim wint met granaat werpen en verbreekt het record van het meest favoriete en belangrijkste onderdeel: de 1500 meter. Toch houdt het pesten niet op. Toch gaat Lian door om Kim te helpen. Ze gaat nu samen met Kim huiswerk maken. Kim loopt namelijk erg achter en daardoor snapt ze niks van de stof. Na een hoop inhaalwerk verbeteren de punten van Kim. 


Dan wordt de moeder van Lian ook naar een strafkamp gestuurd. Lian moet naar een opvanghuis en sluit vriendschap met een paar jongens. Lian krijgt opeens allemaal witte vlekken op haar lijf. Niemand neemt haar echter serieus. Daarom gaat Lian zelf naar het ziekenhuis. Ze krijgt te horen dat ze last heeft van Vitiligo, een ernstige huidziekte. Als haar moeder dit hoort neemt ze Lian mee naar het heropvoedingskamp.


Deel 3 + 4:


Het is een heel dik en moeilijk  boek om te lezen. Ik ben er niet meer aan toe geraakt. Ik heb zeker nog de intentie om het boek helemaal uit te lezen. Uiteraard heb ik wel de samenvattingen gelezen die ik op internet vond. Het verhaal loopt niet zo goed af. Kim gaat uiteindelijk wraak nemen op alles en iedereen. 

Conclusie:


Het hele verhaal speelt zich af tijdens de Culturele revolutie. Het boek laat duidelijk de tegenstellingen in het regime zien. Mao die steeds zegt dat de boeren veel aanzien hebben, dat rijmt niet met het feit dat Kim gepest werd op school. Het boek geeft ook duidelijk de discriminatie en de onderdrukking weer. Wie niet achter het regime van Mao stond werd onverbiddelijk verbannen.


De Chinese cultuur is totaal niet te vergelijken met de onze. Het viel me vooral op hoeveel geweld er gebruikt werd door de moeder van Lian. Zij sloeg haar dochter regelmatig. In onze cultuur wordt er(meestal) toch anders omgegaan met conflicten. Ook verbaal werden er veel scheldwoorden gebruikt.


Hoewel het kastensysteem officieel is afgeschaft in China zijn de overblijfselen er nog voelbaar van in het huidige China. China staat dan ook voor een enorme uitdaging. Ze zijn op korte tijd enorm verwesterd en gegroeid op alle mogelijke vlakken. Maar de vraag is of China er zelf wel klaar voor was. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.




Bronnen:


http://www.luluwang.nl/index2.html
http://www.scholieren.com/werkstukken/21521
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mao_Zedong
http://www.geschiedenis24.nl/dossiers/Mao-1893-1976.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Communistische_Partij_van_China
http://925.nl/archief/2010/01/30/waarom-china-altijd-communistisch-blijft
Encyclopedie Encarta





Geen opmerkingen:

Een reactie posten