Inleiding
Toen wij in het begin van het schooljaar de suggestielijst te zien kregen van de cultuuractiviteiten was er één ding zeker. Ik zou en moest naar Annemie Struyf gaan. Groot was mijn verdriet dan ook toen ik te horen kreeg dat onze volleybalmatch verzet was naar 17 oktober. Ai ai dacht ik toen. Want sporten is naast mijn gezinnetje en mijn school ook een passie van mij.
Helaas keuzes moeten gemaakt worden en ik heb geen spijt van mijn beslissing. Zo gezegd zo gedaan. Maandag jongstleden was het zover. Met een aantal medestudenten trokken we naar C-mine in Genk om naar de lezing te gaan van Annemie Struyf met het fototoestel in de hand.
En wat een sympathieke dame. Zonder enig probleem ging ze met ons op de foto. Ze was ook heel geïnteresseerd in onze lerarenopleiding. Kon de avond nog stuk? Was dit een voorbode?
En het werd een avond om van te smullen. Wat kan die dame begeesterend vertellen. Ongelofelijk. We spreken er nog over. Een voorbeeld voor ons allen als toekomstige leerkachten. Zo een enthousiaste spreekster met zoveel charisma.
En het werd een avond om van te smullen. Wat kan die dame begeesterend vertellen. Ongelofelijk. We spreken er nog over. Een voorbeeld voor ons allen als toekomstige leerkachten. Zo een enthousiaste spreekster met zoveel charisma.
Ik ga nu stoppen met Annemie op te hemelen want ik kan blijven doorgaan.
Kort ga ik schetsen wie Annemie Struyf is. (Als dat voor sommigen onder jullie nog nodig zou zijn).
Kort ga ik schetsen wie Annemie Struyf is. (Als dat voor sommigen onder jullie nog nodig zou zijn).
En daarna ga ik overlopen hoe ze tewerk ging in haar lezing en vooral schrijven over de anekdotes die ze vertelde tijdens haar lezing.
Annemie Struyf (1961) is een Belgische journaliste en moeder van vijf kinderen. Ze is voornamelijk gekend als de ene helft van de meisjes van 40 uit De Laatste Show en van haar docusoap In Godsnaam. Annemie is ook schrijfster van boeken over wereldproblemen. Zo schreef zo o.a. Insjallah, straftijd en mij status is positief. Een bezige dame m.a.w.
In Godsnaam
In het programma zocht Annemie Struyf contact met verschillende wereldgodsdiensten.
Het programma ging over mensen die een radicale verandering in het leven namen. Struyf leefde steeds een paar weken mee met de mensen van een bepaald geloof. Dit leverde geweldig en vaak onthutsend beeldmateriaal op. Annemie Struyf behaalde met in Godsnaam topcijfers. Met de aflevering van het Christendom wist ze zelfs 1.337.286 kijkers te boeien.
Vooraleer Annemie haar ervaringen begon te vertellen over de reizen die ze heeft gemaakt, vertelt ze eerst hoe de reeks eigenlijk tot stand is gekomen. Toen Annemie een jaar of twintig was leerde ze de 38-jarige Magdalena kennen. Ondanks het leeftijdsverschil tussen hen ontstaat er een innige vriendschap. Het is ook die vriendschap die leidt tot het maken van de serie ‘In Godsnaam’.
Magdalena is een spiritueel iemand. Ze zoekt steeds naar antwoorden op bepaalde vragen in het leven. Annemie die het oorspronkelijk niet zo heeft voor religie en al deze levensvragen stapt uiteindelijk toch mee in het bootje. Samen reizen ze ontzettend veel. Tijdens al deze reizen proberen ze antwoorden te zoeken op bepaalde vragen. Zeker geen gemakkelijke opgave vertelt Annemie. Want er zijn zoveel vragen die iedereen zich stelt in het leven. Waarom? Wie? Hoe? Niettemin werd hier de baken gelegd voor een toekomstig meesterwerkje van televisie.
Nog niet zo lang geleden is Magdalena gestorven. Annemie heeft een prachtig boek geschreven over deze vriendschap nl. “Zij en ik”. Als de rust is teruggekeerd ben ik zeker van plan om dit boek eens te gaan lezen. Gezien de drukte zal dit pas zijn in de zomer van 2012.
Annemie vertelde beklijvende verhalen tijdens de voorstelling. Een aantal godsdiensten heeft ze kort overlopen omdat er gewoonweg geen tijd voor was. Een enthousiaste spreekster zoals Annemie heeft meer tijd nodig als twee uur. Dat is wel duidelijk. Ik ga niet alle godsdiensten bespreken. Dat heeft geen zin. Ik ga wel de godsdiensten bespreken waarvan ik vond dat er toch wel frappante gebeurtenissen uitkwamen. Ontluisterend en zelfs schokkend met momenten.
Ik ga volgende godsdiensten bespreken:
Islam, Hindoeïsme en Christendom.
Hieronder vindt u nog een een kaart van de verschillende godsdiensten op wereldniveau.
Zoals jullie zien is in Europa en Amerika het Christendom nog altijd de belangrijkste godsdienst. In Afrika is de Islam goed vertegenwoordigd maar ook verschillende stamgodsdiensten.
Islam
Zoals eerder ook al besproken in mijn blog ‘Als sluiers vallen’ komt de Islam de laatste jaren niet positief in beeld. Zeker sinds de aanslagen van 11/09. Zou Annemie hier verandering in brengen? We zullen zien...
Deze godsdienst is ontstaan in het Midden-Oosten. De mensen die in de islam geloven, noemen we moslims. De moslims worden ook wel islamieten of mohammedanen genoemd.
MOHAMMED
De godsdienst islam is ontstaan in de 8ste eeuw n.C. in Saudie-Arabië. Daar leefde van 570 tot 632 n.C. een man die Mohammed heette. Hij is de belangrijkste profeet van de islam. Een profeet is iemand van wie mensen denken dat God hem heeft uitgekozen om een boodschap van God aan de mensen door te vertellen.
Mohammed werd geboren in de stad Mekka. De moslims geloven dat hij zijn boodschap rond het jaar 610 van God te horen kreeg via de engel Gabriël. Mohammed begon kort daarop de boodschap van God aan de mensen te preken. Hij vertelde dat ze zich moesten onderwerpen aan één God, die de moslims Allah noemen. In de tijd van Mohammed geloofden de mensen in die gebieden namelijk nog in allerlei verschillende goden.
DE VIJF ZUILEN VAN DE ISLAM
Moslims hebben vijf belangrijke regels in hun geloof, die ze de vijf zuilen noemen:
1. Moslims zien Allah als de enige God en Mohammed als zijn profeet.
2. Vijf keer per dag moeten de moslims bidden, met hun gezicht in de richting van Mekka.
3. Moslims moeten voor de armen zorgen (geld geven).
4. Gedurende de maand Ramadan moeten moslims vasten, dat betekent dat ze niet mogen eten tussen zonsopgang en zonsondergang.
5. Een moslim moet minimaal één keer in zijn leven Mekka bezoeken.
Elk jaar trekken duizenden pelgrims naar deze stad. Zij wandelen dan rond de grote Moskee die rond het heiligste heiligdom van de islam is gebouwd, de Heilige Ka’bah.
Bespreking door Annemie
De eerste uitzending van ‘In Godsnaam’ was er eentje die meteen voor heel wat beroering zorgde. Daarin werd gefocust op een organisatie die Vlaamse meisjes helpt te bekeren tot moslimma's. Volgens de organisatie Al Minara kiezen elke dag drie Vlaamse meisjes voor de islam, wat neer komt op meer dan duizend per jaar.
Een van de spilfiguren binnen die organisatie blijkt Nordine Taouil te zijn, de Imam die in de spotlights kwam te staan tijdens de heisa over het hoofddoekenverbod op de Antwerpse scholen. Struyf kreeg een inkijk in de organisatie, maar toen ze doorvroeg op de Saudische geldschieter van de organisatie werd haar kordaat gevraagd om de filmcamera op te bergen.
Op een bepaald ogenblik interviewt Annemie de Vlaamse Lindsy. Dit meisje had zich bekeerd tot de islam. Ze leerde via internet de Tunesiër Ali kennen. Na één ontmoeting besluiten ze al te trouwen. Deze man had echter geen papieren en bleek een valse naam te hebben gebruikt. Er klopte dus van alles niet. De organisatie werd schaarser met informatie en Annemie kreeg minder bewegingsvrijheid De uitzending zorgde ook voor een gerechtelijk actie. De stad Gent heropende een onderzoek naar een moslimman die in de uitzending toegaf dat hij loog over zijn identiteit om zo te kunnen trouwen met een Vlaams meisje. Vermoed werd dat het ging om een schijnhuwelijk.
Achteraf had Al Minera zelfs gedreigd met een rechtszaak tegen Annemie en het productiehuis. Annemie heeft het toen hard gespeeld door te zeggen dat indien ze het zo ver zouden drijven ze het niet uitgezonden materiaal zou bekendmaken in de media. Ze heeft sindsdien nooit meer iets gehoord van het koppel en de organisatie.
Na de uitzending heeft Annemie veel reactie gehad op de uitzending. Zo zou ze onder meer een eenzijdig beeld hebben getoond van de organisatie en de moslima vrouwen. Naar eigen zeggen is dit echter nooit haar bedoeling geweest. Ze heeft enkel getoond wat ze als journalist op dat moment vaststelde. Geen al te positief beeld dus. Zoals ze zelf vertelde leek Al Minara wel een uithuwelijksbureau voor moslimmannen zonder papieren. Annemie benadrukt wel heel duidelijk dat dit een momentopname was. Ze heeft absoluut niks tegen de islam. Integendeel.
Hindoeïsme
In het hindoeïsme is er geen sprake van een stichter of profeet. Binnen het Hindoeïsme bestaan er verschillende goden. Enkele van de bekendste goden zijn Brahma, vishnu en krisjna. Ook zijn er verschillende symbolen. Je kan het hindoeïsme op allerlei manieren vorm geven. Iedereen beslist zelf wat het beste is voor hem of haar.
De hindoes hebben geen kerk, maar er zijn wel mensen die leiding geven aan godsdienstige bijeenkomsten. Dit zijn de brahmanen. Zij zijn de belangrijkste mensen volgens de hindoes. De hindoes in India zijn niet gelijk aan elkaar. Ieder mens wordt volgens de hindoes in een bepaalde kaste geboren. Ze hebben de kaste van de brahmanen, de adel, de landbouwers, de handelaren en de dienende kaste. Daaronder komen de kasteloze mensen. Zij zijn de allerlaagsten in de Indiase maatschappij. Deze mensen noemen hindoes ook wel de onaanraakbaren.
De hindoes geloven in reïncarnatie. Dat betekent dat iemand na zijn dood weer opnieuw geboren wordt als een nieuw mens. Als iemand zich goed gedraagt tijdens zijn leven, kan hij volgens de hindoes in een volgend leven in een hogere kaste terechtkomen. Alle goede en slechte dingen die een hindoe in zijn leven heeft gedaan, vormen samen zijn karma. Het karma bepaalt in welke kaste een hindoe in een volgend leven terecht komt. Het kastenstelsel is in 1950 officieel afgeschaft in India, maar het is toch blijven bestaan.
De hindoes hebben het doel om in rust en vrede te leven met elkaar en om in contact te komen met brahman, de goddelijke kracht. De hindoes wijzen gebruik van geweld af. Een beroemde hindoe was Mahatma Gandhi. Tot in 1947 werd India overheerst door de Engelsen. Mede dankzij het vreedzame protest van Gandhi werd India onafhankelijk. Omdat de hindoes vinden dat de goddelijke kracht in alle levende wezens aanwezig is, zijn veel hindoes vegetariër. Dat betekent dat ze geen vlees eten. Koeien worden door de hindoes gezien als heilige dieren. Deze worden dan ook helemaal niet door hen gegeten.
Bespreking door Annemie
De volgende godsdienst die Annemie bespreekt is het Hindoeïsme. Hierin vertelt ze over Kathy, een Vlaamse vrouw die in België al haar bezittingen verkocht om te kunnen gaan wonen in een ashram . Het valt Annemie meteen op dat het hele huis van Kathy vol foto’s hangt van Ratoe. Samen met Kathy reist ze af naar Bali. Daar gaat Kathy wonen in de ashram van de goeroe Ratoe.
Wonen in de Ashram is niet goedkoop. Annemie vertelt dat het 70,00 euro per dag kost om daar te kunnen verblijven. In de ashrem wordt elke dag geschaked, echt uren achter elkaar. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik dit uren aan een stuk zou moeten doen. Annemie vertelt dat het echt super vermoeiend is. Het is bijna niet vol te houden. Terwijl ze shaken kijken alle volgelingen constant naar een foto van Ratoe. Door naar de foto te kijken zouden ze het goddelijk licht binnenlaten en op deze manier zal al de negatieve energie het lichaam verlaten. Hoe hard Annemie het ook probeerde, er kwam geen goddelijk licht binnen.
Op een bepaald moment komt Ratoe binnen en raakt de volgelingen aan. De volgelingen beginnen nog harder te shaken. Als Ratou ook haar aanraakt hoopt ze echt dat ze iets gaat voelen, ze deed echt super haar best. Helaas ze voelde helemaal niets. Ze geraakt echt meer en meer vermoeid. Op een bepaald moment valt het haar op dat de volgelingen systematisch verdwijnen en dan terugkeren vol energie. Dat vindt ze wel raar. Nieuwsgierig als ze is volgt ze de volgelingen. Ze merkt dat ze een kamertje binnengaan, dat wil Annemie natuurlijk ook. Ze wordt echter vriendelijk verzocht naar een ander kamertje te gaan. Bizar denkt ze.
Ze begint zich hierop vast te pinnen en gaat verder op onderzoek uit. Zo komt ze er achter dat de volgenlingen daar speciale tabak krijgen. Het roken van deze tabak zou hen een energie boost geven. Annemie komt er al snel achter dat Ratoe beschikt over drugsplantages. Zoals ze zelf zegt op het einde van de presentatie. Het was eigenlijk niet meer als een drugskot. Kathy, de Vlaamse vrouw, is na enige tijd ook moeten terugkeren naar België omdat al haar geld opgesoupeerd was. Tja kan ook niet anders als je per dag 70,00 euro betaald. Dan is het rekensommetje snel gemaakt.
Ook hier benadrukt Annemie dat het over een momentopname ging en dat ze zeker niet de intentie had om het hindoeïsme in een negatief daglicht te stellen.
Christendom
De laatste godsdienst die Annemie uitvoerig besprak tijdens de lezing was het Christendom. Zoals hierboven eerder besproken waren deze afleveringen een waar kijkcijferkanon. Iedereen van ons kent het Christendom wel denk ik. Het heeft dus weinig zin om hier nog dieper op in te gaan. Iedereen had vroeger wel een tante nonneke in de familie. Ik in ieder geval wel. Ik herinner me nog goed dat we elk jaar op bezoek gingen bij de tante nonnekes. Er zijn veel mensen die negatieve ervaringen hebben met nonnen. Zeker de generatie van Annemie. Daar zullen de strenge kostscholen wel voor iets tussen zitten. Ikzelf heb echter nooit negatieve ervaringen gehad met zusters. Integendeel.
Annemie verbleef een tijdje bij de Trappistinnen in Brecht. Hier verblijven nog een tiental slotzusters van ondertussen middelbare leeftijd. Deze vrouwen zijn op jonge leeftijd het slotklooster ingetrokken. In die tijd was het zelfs nog met tralies. Het is een ongelofelijke radicale levenskeuze binnen het Christendom volgens Annemie. Ze bidden zeven maal per dag. Het eerste gebed is om kwart na vier ’s morgens. Voor de rest leiden zij een leven van stilte tenzij het strikt noodzakelijk is om te spreken. Elke dag komt er wel een krant. Uit deze krant wordt er elke middag drie stukjes hardop voorgelezen. Dit zijn echter stukjes tekst die weinig inhoud hebben maar eerder een korte tekst die levensbezinning uitstraalt. Ook werken de zusters alle dagen. Ze hebben een zeepfabriekje. Er komen zo goed als geen zusters meer bij. Het leven van een slotzuster is dan ook heel hard. Contact met de buitenwereld is verboden.
Annemie heeft lang moeten onderhandelen. In het begin zagen de slotzuster het niet zo goed zitten dat er een wildvreemde vrouw met dan ook nog eens een cameraploeg erbij kwam filmen in hun klooster.
Uiteindelijk hebben ze toegestemd. Er waren wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo mochten er geen manen bij de cameraploeg zijn en moesten ze allemaal sobere kleding dragen.
Annemie dacht aanvankelijk de grootste fossielen ter wereld te ontmoeten. Ze zegt dat het een beetje oneerbiedig klinkt maar ze durft dit te zeggen omdat ze dit ook zo tegen de slotzusters zelf heeft verteld. Ze vertrok met heel veel vooroordelen naar het slotklooster.
De eerste dag was er slechts één zuster die met haar wilde spreken. Ze had een heel mooi gesprek met deze zuster. Volgens Anenmie was dit een heel puur gesprek. De zuster probeerde zo eerlijk en oprecht mogelijk te antwoorden op de vragen die Annemie stelde. Dit vond Annemie heel mooi. Tegen het einde van de week hadden alle zusters hun verhaal gedaan bij Annemie. Ze werden heel enthousiast en begonnen op den duur zelfs aan te schuiven voor een gesprek met Annemie. Annemie merkte ook dat de zusters af en toe toch met elkaar spraken want sommige zusters wisten details van bepaalde gesprekken met andere zusters. Best grappig. Annemie sprak van een tamtam in het klooster.
Op een bepaald moment wilden de zusters ook vragen stellen aan Annemie en de cameraploeg. Omdat de zusters ook zo eerlijk hadden geantwoord op de vragen van Annemie besloten ze om ook zo eerlijk mogelijk te antwoorden op de vragen van de zusters. Eén vrouw van de cameraploeg had een relatie had met een getrouwde man en was daarboven op dan nog eens zwanger van deze man. Toch hebben ze dit eerlijk opgebiecht. De zusters apprecieerden hun eerlijkheid.
Annemie vond het ongelofelijke ervaring bij de Trappistinnen in Brecht. Tot op dag van vandaag heeft ze zelfs nog contact met hen.
Ik wil deze boeiende lezing afsluiten met een fragment uit tegen de sterren op. In deze serie worden karikaturen gemaakt van bepaalde programma's.
Op deze manier wil ik deze zeer boeiende lezing afsluiten met een humoristische noot.
Bronnen:
Lezing In Godsnaam
Encarta
http://nl.wikipedia.org/wiki/Annemie_Struyf
http://www.een.be/programmas/-godsnaam/annemie-struyf-en-radicale-levenskeuzes
http://www.standaard.be/kanaal/index.aspx?kanaalid=883
http://www.humo.be/tv-tips/27426/in-godsnaam
http://www.humo.be/humo-archief/27624/de-7-hoofdzonden-volgens-annemie-
http://www.youtube.com/watch?v=Pd3lq7oP27U
http://www.youtube.com/watch?v=3Xc6DBF6P0A
Geen opmerkingen:
Een reactie posten