Voor mijn voorlaatste opdracht van mijn blog heb ik gekozen voor de film ‘The road to Guantanamo”. Ik had hier al veel over gehoord. Guantanamo Bay (ook wel Gitmo genoemd) is een marinebasis en omstreden gevangenenkamp van de Verenigde Staten aan de Guantánamobaai op Cuba. Het gevangenenkamp kwam regelmatig negatief in het nieuws. Het kamp zou zich niet houden aan de mensenrechten en uit getuigenissen leek het meer op een strafkamp waar martelingen dagelijkse kost waren.
Hieronder ziet u een filmfragment van een getuigenis.
Was de gevangenis van Guantanamo Bay een gevangenis voor terroristen of was het een strafinrichting die indruist tegen de mensenrechten? Hopelijk krijg ik een antwoord op mijn vragen.
De film is uitgebracht in 2006. De regisseurs van de film waren twee Britse documentairemakers nl. Michael Winterbottom en Mat Whitecross.
Even terug in de tijd
Om de film te kunnen begrijpen is het belangrijk om even terug in de tijd te gaan. Iedereen herinnert zich wellicht de aanslagen van 9/11 in New York. Deze aanslagen werden opgeëist door Al Qaida. De terroristenorganisatie van de inmiddels overleden Osama Bin Laden.
Als gevolg van de aanslagen viel Amerika Afghanistan binnen op zoek naar Osama Bin Laden. Op dat moment was de Taliban aan de macht in Afghanistan. Dit is een extreme moslimsekte. Zij bestuurden Afghanistan volgens strenge islamitische regels. Mannen moesten baarden laten staan. Vrouwen en meisjes moesten zoveel mogelijk binnen blijven. Meisjes mochten niet meer naar school. Er werd steeds meer verboden. Vooral voor vrouwen was het leven heel zwaar.
De Taliban stonden toe dat Osama bin Laden trainingskampen voor moslimterroristen in Afghanistan organiseerde. De Verenigde Staten eisten zijn uitlevering. De Taliban weigerden. Daarom begon de VS een oorlog tegen het Taliban-bewind.
Eind 2001 was het bewind gevallen. Eerst werd een overgangsregering geïnstalleerd en eind 2004 werd een president gekozen in de eerste democratische verkiezingen in de geschiedenis van Afghanistan.
De situatie in Afghanistan blijft erg moeilijk, want de regering heeft eigenlijk alleen gezag in het gebied rondom de hoofdstad Kabul. De rest van het land is in handen van verschillende krijgsheren die tegen elkaar vechten. Als gevolg van de oorlogen zijn de wegen vernield, er is nauwelijks enige economische activiteit (geen handel, geen industrie) en de werkeloosheid is heel hoog.
Ze hebben Osama Bin Laden uiteindelijk gevonden in Pakistan en doodgeschoten op 2 mei 2011.
Waarom Guantanamo Bay?
Guantanamo Bay, een Cubaans stukje grondgebied dat sinds het verdrag van 1934 tussen Cuba en de VS door de Amerikanen voor enkele duizenden dollars per jaar van Cuba wordt gehuurd om het te gebruiken als marinebasis.
Hier kwamen op 11 januari 2002 de eerste mannen binnen die door het Amerikaanse leger gevangen waren genomen tijdens de interventieoorlog in Afghanistan.
In totaal huisvest het cellencomplex nu ongeveer 625 personen die door de VS als terroristische strijders worden bestempeld. Zij zijn echter nooit officieel aangeklaagd, zitten voor onbepaalde tijd vast en hebben geen recht op juridische bijstand.
Waarom het Pentagon juist voor Guantanamo Bay als gevangenisterrein heeft gekozen werd duidelijk toen een aantal advocaten van de gevangen eerder dit jaar een proces hadden aangespannen om duidelijk te krijgen waarvan hun cliënten precies worden beschuldigd. Een Amerikaanse rechtbank verklaarde daarop dat de gevangenen niet onder het Amerikaanse rechtssysteem vallen omdat zij op Cubaans grondgebied worden vastgehouden. Met de keuze voor Guantanamo hebben de Amerikanen hun gevangenen dus alle kans op een eerlijk proces ontnomen.
Samenvatting film
Asif Iqbal, een Brit van Pakistaanse afkomst, is uitgehuwelijkt door zijn moeder. Een maand na de aanslagen vertrekt hij naar Pakistan om zijn toekomstige bruid te ontmoeten. Zijn vrienden, Ruhel, Shafiq en Monir die ook in Birmingham wonen reizen ook naar Pakistan om de bruiloft bij te wonen. Het is dan 28 september 2001. Eenmaal in Pakistan besluiten de vier vrienden om naar Afghanistan af te reizen. Daar willen ze de bevolking gaan helpen. Ze verblijven twee weken in Kabul. Ze besluiten om terug te keren naar Pakistan. Ze beseften dat ze er niks konden doen. Achteraf bekeken was dit geen verstandige keuze van de vier jongens. Het was eerder naïef van hen. Dit is ook iets wat ik niet zo goed begrijp. Waarom gingen deze vier jongens in hemelsnaam naar Afghanistan.
Tijdens hun terugreis komen ze terecht in bombardementen. Ze worden opgepakt door de geallieerden en in een container gestoken. De geallieerden werkten voor de Amerikanen. Ze zijn doodsbang en happen naar zuurstof. Uren later worden er gaten geschoten in de container. Ze krijgen terug zuurstof. Ondertussen zijn de meesten mensen in de container al gestorven. Monir zijn ze in al deze heisa kwijtgeraakt en ze zien hem nooit meer terug.
Als ze uiteindelijk worden vrijgelaten uit de container zitten ze in een gevangenis in Noord-Afghanistan. Het is dan december 2001. Vanuit daar worden ze een voor een overgevlogen naar Guantanamo Bay in Cuba. Geblinddoekt en zonder dat ze iets kunnen horen.
Eénmaal aangekomen in Gauntanamo Bay doorstaan ze de ene gruwelijke marteling na de andere. In deze gevangenis gelden blijkbaar geen mensenrechten. Ze worden opgesloten in kooien. Ze mogen niet praten en niet de bewakers nooit aankijken. Ze moeten steeds naar beneden kijken. Hun haar wordt afgeschoren en elk uur worden ze gewekt. Ze worden dagelijks vernederd en gemarteld. Verder in mijn blog ga ik een lijstje opmaken van vernederingen binnen de Islam.
Ze worden gedwongen om valse verklaringen af te leggen. Ze gebruiken ook valse papieren. Zo beweren ze bijvoorbeeld dat hun familie uit het land wordt gezet. Buiten de fysieke martelingen zijn er dus ook heel veel psychologische martelingen. Ze blijven ook doorhameren op Osama Bin Laden. Ze blijven roepen dat ze terroristen zijn.
Op 13 januari 2002 komen ze terecht in camp X-Ray. Ondertussen groeit de kritiek op Guantanamo Bay. Donald Rumsfeld, de toenmalige minister van Defensie, beweert dat er geen mensenrechten geschonden worden.
Op 10 februari 2002 worden ze dan overgebracht naar Camp Delta. Hier verblijven ze één jaar. Ook daar blijven de Amerikanen werken met onmenselijke ondervragingstechnieken. Op een bepaald moment laten ze een beeldfragment zien van Osama Bin Laden. De Amerikanen beweren dat de jongens op deze beelden te zien zijn. Ze ontkennen dit en worden in een isoleercel geplaatst.
In de vloer zit een ring waar beenijzers aan vast zitten. Ze duwden de handen tussen hun enkels en ketenden ze vast aan de ring in de vloer. Uren moesten de jongens zo blijven zitten. Hun behoeften moesten ze ter plaatse doen. Ondertussen draaiden de Amerikanen keiharde rock muziek.
Uiteindelijk kunnen ze al deze martelingen en folteringen niet meer aan en gaan ze over tot bekentenissen ook al hebben ze niks met Al Qaida te maken. Na verloop van tijd veranderen de Amerikanen van strategie. Ze mogen plots samen in een cel verblijven en krijgen veel eten ter beschikking. Op 7 mei 2004 worden ze vrijgelaten en teruggebracht naar Engeland.
De film eindigt als Asif op 2 juli 2005 trouwt in Pakistan.
In Guantanamo Bay zaten 750 gevangen opgesloten volgens de filmmakers. Geen van hen is schuldig bevonden.
Ondervragingstechnieken
Het is duidelijk dat de ondervragers bewust technieken gebruikten die vallen onder de noemer psychologische marteling. Gevangenen werden bv. naakt ondervraagd, uit hun slaap gehouden, blootgesteld aan extreem licht en geluid. Omdat Guantanamo Bay geen officieel Amerikaans grondgebied is dachten de Amerikanen dat ze zich niet moesten houden aan de mensenrechten.
Hieronder som ik enkele vernederingen op tov Moslims die in de film voorkwamen:
Amnesty International is een organisatie die de naleving van alle mensenrechten nastreeft. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is daarbij hun leidraad. Iedere persoon op deze wereld heeft recht op bepaalden rechten. Er zijn 30 mensenrechten. Zij zijn gebundeld in het UVRM.
Volgende mensenrechten worden duidelijk geschonden:
Mensenrecht 5: Foltering. Niemand heeft het recht ons te kwellen of te folteren.
Mensenrecht 9: Oneerlijke gevangenschap.Niemand heeft het recht ons in de gevangenis te stoppen zonder een goede reden en ons daar te houden, of ons het land uit te sturen.
Mensenrecht 10: Het recht op een proces. Als we berecht worden, moet dat in het openbaar gebeuren. De mensen die ons berechten, zouden zich niet door iedereen moeten laten vertellen wat ze moeten doen.
Mensenrecht 11: Onschuldig, tenzij schuldig bewezen. Niemand zou beschuldigd moeten worden van iets, totdat zijn schuld is bewezen. Als mensen zeggen dat we iets verkeerds deden, hebben we het recht te laten zien dat het niet waar is.
Mensenrecht 8: Eerlijke behandeling door eerlijke rechtbanken. We kunnen allemaal de wet raadplegen als we niet eerlijk behandeld zijn.
Sluiting Guantanamo Bay
President Obama ondertekende in 2009 een document waarin hij bevel gaf om het gevangenkamp te sluiten binnen de tijdspanne van één jaar. Ondertussen zijn we bijna in 2012 en is het kamp nog steeds niet gesloten.
De sluiting van het gevangenenkamp Guantánamo Bay is geen prioriteit meer voor de Amerikaanse regering. Dat zeggen enkele senatoren in de New York Times.
Ze houden er rekening mee dat de basis niet meer in deze ambtstermijn van president Obama, die tot 2013 duurt, wordt gesloten. Dit zou komen door een gebrek aan medewerking van de bondgenoten en ook door toenemend verzet tegen de sluiting in eigen land.
De aanslagen van 9/11liggen nog steeds heel gevoelig voor de Amerikanen.
Momenteel verblijven er nog steeds 172 gevangenen.
Conclusie
Ik denk dat het overduidelijk is dat er dingen gebeurde in Guantanamo Bay die het daglicht niet mochten zien. Het valt absoluut niet goed te praten dat Amerika op dergelijke wijze omging met gedetineerden. Ze zijn hun boekje te buiten gegaan.Het druist in tegen het "Amerika" dat "Amerika" zou wilen zijn.
Ik vermoed dat de emotionele betrokkenheid er veel mee heeft te maken. De aanslagen hebben diepe wonden veroorzaakt bij de Amerikanen. Er is veel wrok t.o.v. de moslims. Wraak is een slechte raadgever, dat heeft de geschiedenis al eerder uitgewezen. Gelukkig beseffen ze dit, alleen spijtig dat tot op de dag van vandaag Guantanamo Bay nog steeds niet is gesloten. Ook al had Obama dit beloofd.
Ongeacht zijn achtergrond en daden blijft ieder mens zijn recht op een eerlijke behandeling en proces behouden.
Bronnen:
http://www.netwerk.tv/node/3092
http://weeswaakzaam.punt.nl/?r=1&id=411448
http://nl.wikipedia.org/wiki/Guant%C3%A1namo_Bay
http://nl.wikipedia.org/wiki/Guant%C3%A1namo_Bay
http://www.dewaarheid.nu/wwwboard/guantanamo.htm
http://www.mensenrechten.org/
http://www.aivl.be/
http://nos.nl/artikel/167687-sluiting-guantanamo-bay-nog-ver-weg.html
http://www.whitehouse.gov/administration/president-obama
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.15755/2.15756/1.1027149
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.9602/2.9603/1.738203
http://nl.wikipedia.org/wiki/Taliban
Hieronder ziet u een filmfragment van een getuigenis.
Was de gevangenis van Guantanamo Bay een gevangenis voor terroristen of was het een strafinrichting die indruist tegen de mensenrechten? Hopelijk krijg ik een antwoord op mijn vragen.
De film is uitgebracht in 2006. De regisseurs van de film waren twee Britse documentairemakers nl. Michael Winterbottom en Mat Whitecross.
Even terug in de tijd
Om de film te kunnen begrijpen is het belangrijk om even terug in de tijd te gaan. Iedereen herinnert zich wellicht de aanslagen van 9/11 in New York. Deze aanslagen werden opgeëist door Al Qaida. De terroristenorganisatie van de inmiddels overleden Osama Bin Laden.
Als gevolg van de aanslagen viel Amerika Afghanistan binnen op zoek naar Osama Bin Laden. Op dat moment was de Taliban aan de macht in Afghanistan. Dit is een extreme moslimsekte. Zij bestuurden Afghanistan volgens strenge islamitische regels. Mannen moesten baarden laten staan. Vrouwen en meisjes moesten zoveel mogelijk binnen blijven. Meisjes mochten niet meer naar school. Er werd steeds meer verboden. Vooral voor vrouwen was het leven heel zwaar.
De Taliban stonden toe dat Osama bin Laden trainingskampen voor moslimterroristen in Afghanistan organiseerde. De Verenigde Staten eisten zijn uitlevering. De Taliban weigerden. Daarom begon de VS een oorlog tegen het Taliban-bewind.
Eind 2001 was het bewind gevallen. Eerst werd een overgangsregering geïnstalleerd en eind 2004 werd een president gekozen in de eerste democratische verkiezingen in de geschiedenis van Afghanistan.
De situatie in Afghanistan blijft erg moeilijk, want de regering heeft eigenlijk alleen gezag in het gebied rondom de hoofdstad Kabul. De rest van het land is in handen van verschillende krijgsheren die tegen elkaar vechten. Als gevolg van de oorlogen zijn de wegen vernield, er is nauwelijks enige economische activiteit (geen handel, geen industrie) en de werkeloosheid is heel hoog.
Ze hebben Osama Bin Laden uiteindelijk gevonden in Pakistan en doodgeschoten op 2 mei 2011.
Waarom Guantanamo Bay?
Guantanamo Bay, een Cubaans stukje grondgebied dat sinds het verdrag van 1934 tussen Cuba en de VS door de Amerikanen voor enkele duizenden dollars per jaar van Cuba wordt gehuurd om het te gebruiken als marinebasis.
Hier kwamen op 11 januari 2002 de eerste mannen binnen die door het Amerikaanse leger gevangen waren genomen tijdens de interventieoorlog in Afghanistan.
In totaal huisvest het cellencomplex nu ongeveer 625 personen die door de VS als terroristische strijders worden bestempeld. Zij zijn echter nooit officieel aangeklaagd, zitten voor onbepaalde tijd vast en hebben geen recht op juridische bijstand.
Waarom het Pentagon juist voor Guantanamo Bay als gevangenisterrein heeft gekozen werd duidelijk toen een aantal advocaten van de gevangen eerder dit jaar een proces hadden aangespannen om duidelijk te krijgen waarvan hun cliënten precies worden beschuldigd. Een Amerikaanse rechtbank verklaarde daarop dat de gevangenen niet onder het Amerikaanse rechtssysteem vallen omdat zij op Cubaans grondgebied worden vastgehouden. Met de keuze voor Guantanamo hebben de Amerikanen hun gevangenen dus alle kans op een eerlijk proces ontnomen.
Samenvatting film
Asif Iqbal, een Brit van Pakistaanse afkomst, is uitgehuwelijkt door zijn moeder. Een maand na de aanslagen vertrekt hij naar Pakistan om zijn toekomstige bruid te ontmoeten. Zijn vrienden, Ruhel, Shafiq en Monir die ook in Birmingham wonen reizen ook naar Pakistan om de bruiloft bij te wonen. Het is dan 28 september 2001. Eenmaal in Pakistan besluiten de vier vrienden om naar Afghanistan af te reizen. Daar willen ze de bevolking gaan helpen. Ze verblijven twee weken in Kabul. Ze besluiten om terug te keren naar Pakistan. Ze beseften dat ze er niks konden doen. Achteraf bekeken was dit geen verstandige keuze van de vier jongens. Het was eerder naïef van hen. Dit is ook iets wat ik niet zo goed begrijp. Waarom gingen deze vier jongens in hemelsnaam naar Afghanistan.
Tijdens hun terugreis komen ze terecht in bombardementen. Ze worden opgepakt door de geallieerden en in een container gestoken. De geallieerden werkten voor de Amerikanen. Ze zijn doodsbang en happen naar zuurstof. Uren later worden er gaten geschoten in de container. Ze krijgen terug zuurstof. Ondertussen zijn de meesten mensen in de container al gestorven. Monir zijn ze in al deze heisa kwijtgeraakt en ze zien hem nooit meer terug.
Als ze uiteindelijk worden vrijgelaten uit de container zitten ze in een gevangenis in Noord-Afghanistan. Het is dan december 2001. Vanuit daar worden ze een voor een overgevlogen naar Guantanamo Bay in Cuba. Geblinddoekt en zonder dat ze iets kunnen horen.
Eénmaal aangekomen in Gauntanamo Bay doorstaan ze de ene gruwelijke marteling na de andere. In deze gevangenis gelden blijkbaar geen mensenrechten. Ze worden opgesloten in kooien. Ze mogen niet praten en niet de bewakers nooit aankijken. Ze moeten steeds naar beneden kijken. Hun haar wordt afgeschoren en elk uur worden ze gewekt. Ze worden dagelijks vernederd en gemarteld. Verder in mijn blog ga ik een lijstje opmaken van vernederingen binnen de Islam.
Ze worden gedwongen om valse verklaringen af te leggen. Ze gebruiken ook valse papieren. Zo beweren ze bijvoorbeeld dat hun familie uit het land wordt gezet. Buiten de fysieke martelingen zijn er dus ook heel veel psychologische martelingen. Ze blijven ook doorhameren op Osama Bin Laden. Ze blijven roepen dat ze terroristen zijn.
Op 13 januari 2002 komen ze terecht in camp X-Ray. Ondertussen groeit de kritiek op Guantanamo Bay. Donald Rumsfeld, de toenmalige minister van Defensie, beweert dat er geen mensenrechten geschonden worden.
Op 10 februari 2002 worden ze dan overgebracht naar Camp Delta. Hier verblijven ze één jaar. Ook daar blijven de Amerikanen werken met onmenselijke ondervragingstechnieken. Op een bepaald moment laten ze een beeldfragment zien van Osama Bin Laden. De Amerikanen beweren dat de jongens op deze beelden te zien zijn. Ze ontkennen dit en worden in een isoleercel geplaatst.
In de vloer zit een ring waar beenijzers aan vast zitten. Ze duwden de handen tussen hun enkels en ketenden ze vast aan de ring in de vloer. Uren moesten de jongens zo blijven zitten. Hun behoeften moesten ze ter plaatse doen. Ondertussen draaiden de Amerikanen keiharde rock muziek.
Uiteindelijk kunnen ze al deze martelingen en folteringen niet meer aan en gaan ze over tot bekentenissen ook al hebben ze niks met Al Qaida te maken. Na verloop van tijd veranderen de Amerikanen van strategie. Ze mogen plots samen in een cel verblijven en krijgen veel eten ter beschikking. Op 7 mei 2004 worden ze vrijgelaten en teruggebracht naar Engeland.
De film eindigt als Asif op 2 juli 2005 trouwt in Pakistan.
In Guantanamo Bay zaten 750 gevangen opgesloten volgens de filmmakers. Geen van hen is schuldig bevonden.
Ondervragingstechnieken
Het is duidelijk dat de ondervragers bewust technieken gebruikten die vallen onder de noemer psychologische marteling. Gevangenen werden bv. naakt ondervraagd, uit hun slaap gehouden, blootgesteld aan extreem licht en geluid. Omdat Guantanamo Bay geen officieel Amerikaans grondgebied is dachten de Amerikanen dat ze zich niet moesten houden aan de mensenrechten.
Hieronder som ik enkele vernederingen op tov Moslims die in de film voorkwamen:
- koran werd in urine gegooid;
- zitten in kooien zoals honden;
- ze mochten niet bidden;
- ze stampten op de koran;
- bloot ondervraagd;
- langs honden laten lopen; (moslims vinden honden onreine dieren)
- haren afscheren;
- enz.
Amnesty International is een organisatie die de naleving van alle mensenrechten nastreeft. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is daarbij hun leidraad. Iedere persoon op deze wereld heeft recht op bepaalden rechten. Er zijn 30 mensenrechten. Zij zijn gebundeld in het UVRM.
Volgende mensenrechten worden duidelijk geschonden:
Mensenrecht 5: Foltering. Niemand heeft het recht ons te kwellen of te folteren.
Mensenrecht 9: Oneerlijke gevangenschap.Niemand heeft het recht ons in de gevangenis te stoppen zonder een goede reden en ons daar te houden, of ons het land uit te sturen.
Mensenrecht 10: Het recht op een proces. Als we berecht worden, moet dat in het openbaar gebeuren. De mensen die ons berechten, zouden zich niet door iedereen moeten laten vertellen wat ze moeten doen.
Mensenrecht 11: Onschuldig, tenzij schuldig bewezen. Niemand zou beschuldigd moeten worden van iets, totdat zijn schuld is bewezen. Als mensen zeggen dat we iets verkeerds deden, hebben we het recht te laten zien dat het niet waar is.
Mensenrecht 8: Eerlijke behandeling door eerlijke rechtbanken. We kunnen allemaal de wet raadplegen als we niet eerlijk behandeld zijn.
Sluiting Guantanamo Bay
President Obama ondertekende in 2009 een document waarin hij bevel gaf om het gevangenkamp te sluiten binnen de tijdspanne van één jaar. Ondertussen zijn we bijna in 2012 en is het kamp nog steeds niet gesloten.
De sluiting van het gevangenenkamp Guantánamo Bay is geen prioriteit meer voor de Amerikaanse regering. Dat zeggen enkele senatoren in de New York Times.
Ze houden er rekening mee dat de basis niet meer in deze ambtstermijn van president Obama, die tot 2013 duurt, wordt gesloten. Dit zou komen door een gebrek aan medewerking van de bondgenoten en ook door toenemend verzet tegen de sluiting in eigen land.
De aanslagen van 9/11liggen nog steeds heel gevoelig voor de Amerikanen.
Momenteel verblijven er nog steeds 172 gevangenen.
Conclusie
Ik denk dat het overduidelijk is dat er dingen gebeurde in Guantanamo Bay die het daglicht niet mochten zien. Het valt absoluut niet goed te praten dat Amerika op dergelijke wijze omging met gedetineerden. Ze zijn hun boekje te buiten gegaan.Het druist in tegen het "Amerika" dat "Amerika" zou wilen zijn.
Ik vermoed dat de emotionele betrokkenheid er veel mee heeft te maken. De aanslagen hebben diepe wonden veroorzaakt bij de Amerikanen. Er is veel wrok t.o.v. de moslims. Wraak is een slechte raadgever, dat heeft de geschiedenis al eerder uitgewezen. Gelukkig beseffen ze dit, alleen spijtig dat tot op de dag van vandaag Guantanamo Bay nog steeds niet is gesloten. Ook al had Obama dit beloofd.
Ongeacht zijn achtergrond en daden blijft ieder mens zijn recht op een eerlijke behandeling en proces behouden.
Bronnen:
http://www.netwerk.tv/node/3092
http://weeswaakzaam.punt.nl/?r=1&id=411448
http://nl.wikipedia.org/wiki/Guant%C3%A1namo_Bay
http://nl.wikipedia.org/wiki/Guant%C3%A1namo_Bay
http://www.dewaarheid.nu/wwwboard/guantanamo.htm
http://www.mensenrechten.org/
http://www.aivl.be/
http://nos.nl/artikel/167687-sluiting-guantanamo-bay-nog-ver-weg.html
http://www.whitehouse.gov/administration/president-obama
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.15755/2.15756/1.1027149
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.9602/2.9603/1.738203
http://nl.wikipedia.org/wiki/Taliban
Geen opmerkingen:
Een reactie posten